Dit zijn de 10 beste tips om rouwvliegjes te bestrijden!

Je hebt ze vast weleens voorbij zien fladderen, van die irritante, zwarte kleine vliegjes, ze lijken heel erg op fruitvliegjes, maar zijn toch iets anders, vooral een stuk slomer! Rouwvliegjes of varenrouwmug (fungus gnats in het Engels) zijn kleine vliegjes die leven in plantaardig materiaal zoals de vochtige potgrond van je kamerplanten…..

Volwassen exemplaren leven maar een weekje, maar leggen wel tot 300 eitjes in rijke, vochtige bodem! Jakkes! Deze eitjes worden larven en dit zijn de echte boosdoeners, want ze voeden zich o.a. met de rotte wortels van planten waardoor deze kunnen sterven. Dit gebeurt alleen als je last hebt van een echte rouwvliegjesinvasie.

Zielig stekje

Maar ze kunnen dus echt schade aanrichten aan je plant, die kunnen plotseling gaan verwelken, worden slap, groeien slecht of worden geel. Vooral voor zaailingen, stekken en jonge plantjes zijn de larven heel schadelijk!

Maar hoe kom je er nou vanaf? Met deze 10 tips kan je rouwvliegjes prima bestrijden!

Tip 1
Nooit te veel water

De allermakkelijkste en meest effectieve manier voor het elimineren van rouwvliegjes, is ervoor te zorgen dat je je planten nooit TE veel water geeft. Maar je wilt natuurlijk niet dat de grond volledig opdroogt, dus wees voorzichtig en houd je groene vriendjes goed in de gaten! Een ideaal gadget hiervoor is een vochtigheidsmeter, hiermee kan je goed het vochtniveau onderin de pot meten.

vochtigheidsmeter, rouwvliegjes bestrijden, varenrouwmug
Mijn Monstera mag wel weer een slokje water! Maar rouwvliegjes zullen hier zeker geen eitjes leggen!
vochtigheidsmeter

Vochtigheidsmeter

Nature

Plantenwinkel.nl

Bekijk

Tip 2
Van onder

De larven van de rouwvarenmug leven in de bovenste laag van de potgrond, deze laag blijft vrij vochtig wanneer je planten van bovenaf water geeft. Om deze bovenste laag droog te houden kun je beter van ONDER af water geven als je de mogelijkheid hebt. Laat je plant nooit te lang in water staan. Gooi het resterende water weg na ongeveer een half uurtje weken.

Tip 3
Goed afgesloten emmer

Bewaar ongebruikte potgrond in een goed afgesloten emmer of container. Open zakken met potgrond kunnen ook een broedplaats zijn voor rouwvliegjes. Zorg voor een goed passende deksel, zonder zuurstof overleven ze namelijk niet. Beetje zonde als je je planten gaat verpotten en de potgrond is al besmet!

Tip 4
Kaneel

Zet de waterkoker aan en doe ondertussen 2 eetlepels kaneel in een schaal of hoge beker. Laat het gekookte water eerst een halfuurtje afkoelen. Giet het water over het kaneel en dan goed doorroeren. Laat het even staan, je ziet dan na een tijdje een drabje onderin, deze ga je NIET gebruiken. Schep met een lepel het water zonder drab eruit in je gieter. Dit kaneelwater geef je aan de plantjes als ze weer water nodig hebben. De larven hebben een hekel aan kaneel!

Tip 5
Bodembedekkers

Gebruik bodembedekkers! Vervang de toplaag van de potgrond met een laagje zand, grind of sierstenen. Zo krijgen de rouwvliegjes geen kans om eitjes te leggen.

Tip 6
Insecten kleefvellen

Met insecten kleefvellen kun je ook goed de strijd aan gaan tegen de rouwvliegjes. En niet alleen rouwvliegjes, ook voor andere vervelende insecten zijn deze vangplaten handig. De insecten worden aangetrokken door de gele kleur en blijven daarna plakken. Deze vellen kun je ook in stukjes knippen, zodat je ze in meerder potjes kan steken. Zelf vind ik geel een afschuwelijke kleur, maar ja het is voor een goed doel!

Kleefvellen

Insecten kleefvellen

10 stuks

Biogroei

Bekijk

Last van wolluis in je planten? Lees in deze blog hoe je ze op een gifvrije manier kunt bestrijden!

Tip 7
Vleesetende plant

Haal een vleesetende plant in huis, zoals bijvoorbeeld de Bekerplant of de Venus vliegenval. Vleesetende planten lokken hun prooien (insecten dus) met een heerlijke nectar-geur en eten ze vervolgens op. Let op, de meeste vleesetende planten houden van de volle zon en het liefst drinken ze regenwater of zacht kraanwater, dus ze hebben wel wat meer verzorging nodig.

Venusvliegenval

Venusvliegenval

Dionaea muscipula

Plantje.nl

Bekijk
Bekerplant

Bekerplant

Nepenthes alata

Plantje.nl

Bekijk

Tip 8
Natuurlijke vijand

Aaltjes of nematoden zijn de natuurlijke vijand van de larven van de rouwvlieg. Deze wormen vinden de larven van rouwvliegjes een heerlijk maaltje! Zodra alle larven op zijn hebben de aaltjes niks meer te eten en zullen dan zelf ook verdwijnen. Het kost wat, maar schijnt ook echt effectief te zijn, zeker als je plaag in een ver gevorderd stadium is.

Aaltjes tegen rouwvliegen

Aaltjes tegen rouwvliegen

Stenema

Biogroei

Bekijk

Tip 9
Compost

Pokon heeft een speciale compost ontwikkeld tegen insecten en kevers. Aan deze compost is een natuurlijke schimmel toegevoegd die de schadelijke insecten bestrijdt. Je brengt een laagje van minimaal 1 cm aan de voet van je plant en mengt dit dan met de bovenlaag.

Pokon compost tegen insecten

Compost tegen insecten

Pokon

bol.com

Bekijk

Tip 10
Overstappen op hydro of semi-hydrocultuur

Het allerbeste is eigenlijk gewoon geen potgrond meer gebruiken. Verdiep je eens in hydrocultuur en zet je planten in hydrokorrels, vulcastrat, vulkaponic, Lechuza pon of perliet. Hydrocultuur is eigenlijk een methode waarbij planten niet in de aarde wortelen, maar in een substraat. Deze substraten nemen het vocht op en geven dit langzaam af aan de planten. Ook kan er op deze manier beter zuurstof bij de wortels komen.

Pokon hydrokorrels

Hydrokorrels

Pokon

bol.com

Bekijk

Zelf gebruik ik meerdere van deze tips te gelijk, de vochtigheidsmeter, kaneelwater en een Venus vliegenval en sinds kort heb ik ook een aantal groene vriendjes over gezet op Lechuza pon. Hiermee blijft het bij mij onder controle! Maar misschien vind jij 1 van de andere tips veel fijner, het ligt natuurlijk ook aan het stadium waarin jou plaag zich bevindt.

Heb jij goede ervaring of juist struggles met 1 van deze tips? Of gebruik jij een andere supertruc? Laat hieronder een berichtje achter, zodat we elkaar kunnen helpen om van deze ongewenste bezoekers af te komen!

Groene groetjes,

Joanike

Wil je deze tips bewaren en nalezen? Pin it!⬇

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

12 reacties

 • Hannelore Van Buyten

  Hi,
  Ik ben m’n monestera aan het verliezen vrees ik. Mini gele larven, een massa van hen, zitten op de plant. Zowel op de steek als op en onder de bladeren.
  Hij ziet er niet gezond uit.
  Enig idee of dit ook de wil

  • Joanike

   Hoi hoi, sorry ik zie nu pas je berichtje!
   Het klinkt of je last hebt van tripsen en dat is niet best! Ze zijn te bestrijden, maar het is wel een hardnekkige plaag. Je zult de Monstera goed af moeten spoelen, besproeien met speciaal spul en de grond verversen. En dan zorgen voor een hoge luchtvochtigheid, daar houden tripsen niet van. Check je andere planten ook even als je die hebt! Heel veel succes! Groetjes Joanike

   • Naira

    Bedankt voor deze geweldige tips! 💗
    Ik vind het vreselijk moeilijk om deze beestjes weg te houden van mijn (uitgebreide en dierbare collectie) Calathea’s.
    Ik heb nog een tip die goed lijkt te werken: een diffuser voor aromatherapie die constant pepermuntolie brandt. (Jacob Hooy verkoopt uitstekende olie per halve liter voor een relatief zachte prijs) De vliegjes houden niet van de geur en lijken minder geneigd om eitjes te leggen in de aarde. En heel de kamer ruikt lekker fris!

 • Meyke

  Beste Joanike,

  Ik zit met een behoorlijke plaag varenrouwmugjes in mijn monstera adansonii. Ik ben daarom van plan zo veel mogelijk van de tips hier op te volgen. Ik heb hierbij één vraag over tip 5: bodembedekkers. Wat voor soort zand, grind of sierstenen kan ik hiervoor gebruiken? Kan ik bijvoorbeeld ophoogzand kopen van een tuincentrum/bouwmarkt of zal dit type zand mijn planten schade aan doen?

  Ik hoor graag enig advies wat je hebt!

  • Mevrouw Monstera

   Hoi Meyke, zo vervelend hé die vliegjes! Ik hoop dat je er met deze tips gauw vanaf bent! Er zijn idd veel verschillende soorten zand te koop, ik zou voor speelzand gaan, dit is namelijk heel schoon zand en waterdoorlatend. Veel succes! Groetjes Joanike

 • René van Halderen

  He hallo. In het laatste jaar heb ik een enorme mugjesplaag wat gestart was in mijn monstera. Het lijkt wel het lot van de monstera in zijn algemeen..Wat ik ook deed. Niets hielp.. hydrokorrels, voeden vanuit de boden. Pokon tabletten tegen insecten en vele pogingen met aaltjes. Niks leek te helpen. En nog erger. Ze zaten na een tijd in al mijn kamerplanten. Het heeft uiteindelijk geleid tot de keuze de monstera het huis uit te zetten. (Letterlijk met vele waarschuwingsbordjes de monstera wegens deze plaag niet mee te nemen. Maar goed. Dit weerhield een nieuw baasje niet om hem mee te nemen. 😄)

  Vwb mijn andere kamerplanten werken de aaltjes wel. Ik heb nog gezocht naar welke sbedekkers goed zouden helpen. Op een forum voor *kuch* wietplanten kwam ik een tip tegen om schelpen zand te gebruiken. Dit is compacter waardoor de mugjes er niet meer in komen. Na een flinke scheut aaltjes heb ik dit toegepast en een nieuwe sticker opgehangen.

  Het resultaat mag er zijn. Naast de bestaande mugjes welke na de behandeling er nog waren zie ik geen nieuwe meer verschijnen en kan ik denk ik stellen dat we mugjes vrij zijn

  Hopelijk helpt deze tip

 • Janneke

  Hoi hoi,
  Inmiddels ben ik de rouwmugjes zo beu dat ik nu lechuza pon heb besteld. Misschien een hele domme vraag maar hoe plant ik daar een nieuwe plant in? De aarde van de wortels afspoelen?
  Groetjes Janneke

  • Mevrouw Monstera

   Hoi Janneke, is zeker geen domme vraag! Je kan zoveel mogelijk aarde weghalen of idd de wortels helemaal schoonmaken. Dit gaat bij de ene plant makkelijker als bij de ander. Maar het is niet erg als er wat grond blijft zitten. Veel succes! Groetjes Joanike

 • Petra

  Hoi Joanike, Waarom moet je, bij het kaneelwater, de kaneeldrab niet gebruiken? Ik heb dat per ongeluk wel gedaan, is dat schadelijk voor mijn planten?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.