Rouwvliegjes: 10 tips om ze te bestrijden

Je hebt ze vast weleens voorbij zien fladderen, van die irritante, zwarte kleine vliegjes, ze lijken heel erg op fruitvliegjes, maar zijn toch iets anders, vooral een stuk slomer! Rouwvliegjes of varenrouwmug (fungus gnats in het Engels) zijn kleine vliegjes die leven in plantaardig materiaal zoals de vochtige potgrond van je kamerplanten…..

Volwassen exemplaren leven maar een weekje, maar leggen wel tot 300 eitjes in rijke, vochtige bodem! Jakkes! Deze eitjes worden larven en dit zijn de echte boosdoeners, want ze voeden zich o.a. met de rotte wortels van planten waardoor deze kunnen sterven. Dit gebeurt alleen als je last hebt van een echte rouwvliegjesinvasie.

rouwvliegjes bestrijden, varenrouwmug, fungus gnats, zieke stek

Maar ze kunnen dus echt schade aanrichten aan je plant, die kunnen plotseling gaan verwelken, worden slap, groeien slecht of worden geel. Vooral voor zaailingen, stekken en jonge plantjes zijn de larven heel schadelijk!

Ik ging op zoek naar tips & tricks en vond er 10 die me wel wat leken!

Tip 1
Nooit te veel water

De allermakkelijkste en meest effectieve manier voor het elimineren van rouwvliegjes, is ervoor te zorgen dat je je planten nooit TE veel water geeft. Maar je wilt natuurlijk niet dat de grond volledig opdroogt, dus wees voorzichtig en houd je groene vriendjes goed in de gaten! Een ideaal gadget hiervoor is een vochtigheidsmeter, hiermee kan je goed het vochtniveau onderin de pot meten.

vochtigheidsmeter, rouwvliegjes bestrijden, varenrouwmug
Mijn Monstera mag wel weer een slokje water! Maar rouwvliegjes zullen hier zeker geen eitjes leggen!

Tip 2
Van onder

De larven van de rouwvarenmug leven in de bovenste laag van de potgrond, deze laag blijft vrij vochtig wanneer je planten van bovenaf water geeft. Om deze bovenste laag droog te houden kun je beter van ONDER af water geven als je de mogelijkheid hebt. Laat je plant nooit te lang in water staan. Gooi het resterende water weg na ongeveer een half uurtje weken.

Tip 3
Goed afgesloten emmer

Bewaar ongebruikte potgrond in een goed afgesloten emmer of container. Open zakken met potgrond kunnen ook een broedplaats zijn voor rouwvliegjes. Zorg voor een goed passende deksel, zonder zuurstof overleven ze namelijk niet. Beetje zonde als je je planten gaat verpotten en de potgrond is al besmet!

Tip 4
Kaneel

Zet de waterkoker aan en doe ondertussen 2 eetlepels kaneel in een schaal of hoge beker. Laat het gekookte water eerst een halfuurtje afkoelen. Giet het water over het kaneel en dan goed doorroeren. Laat het even staan, je ziet dan na een tijdje een drabje onderin, deze ga je NIET gebruiken. Schep met een lepel het water zonder drab eruit in je gieter. Dit kaneelwater geef je aan de plantjes als ze weer water nodig hebben. De larven hebben een hekel aan kaneel!

Tip 5
Bodembedekkers

Gebruik bodembedekkers! Vervang de toplaag van de potgrond met een laagje zand, grind of sierstenen. Zo krijgen de rouwvliegjes geen kans om eitjes te leggen.

Tip 6
Kleefvellen

Met insecten kleefvellen kun je ook goed de strijd aan gaan tegen de rouwvliegjes. En niet alleen rouwvliegjes, ook voor andere vervelende insecten zijn deze kleefvellen handig. De insecten worden aangetrokken door de gele kleur en blijven daarna plakken. Deze vellen kun je ook in stukjes knippen, zodat je ze in meerder potjes kan steken. Zelf vind ik geel een afschuwelijke kleur, maar ja het is voor een goed doel!

Tip 7
Vleesetende plant

Haal een vleesetende plant in huis, zoals bijvoorbeeld de Bekerplant of de Venus vliegenval. Vleesetende planten lokken hun prooien (insecten dus) met een heerlijke nectar-geur en eten ze vervolgens op. Let op, de meeste vleesetende planten houden van de volle zon en het liefst drinken ze regenwater of zacht kraanwater, dus ze hebben wel wat meer verzorging nodig.

vleesetende planten, rouwvliegjes bestrijding, bekerplant, venus vliegenval
Venus vliegenval & Bekerplant Foto: Plantje.nl

Tip 8
Tijm

Ook het kruid tijm schijnt een goedje te zijn waar de larven een hekel aan hebben. Laat verse tijm trekken in kokend water en geef hiermee (wanneer het koud is geworden uiteraard) de planten water.

Tip 9
Natuurlijke vijand

Aaltjes of nematoden zijn de natuurlijke vijand van de larven van de rouwvlieg. Deze wormen vinden de larven van rouwvliegjes een heerlijk maaltje! Zodra alle larven op zijn hebben de aaltjes niks meer te eten en zullen dan zelf ook verdwijnen. Het kost wat, maar schijnt ook echt effectief te zijn, zeker als je plaag in een ver gevorderd stadium is.

Tip 10
Compost

Pokon heeft een speciale compost ontwikkeld tegen insecten en kevers. Aan deze compost is een natuurlijke schimmel toegevoegd die de schadelijke insecten bestrijdt. Je brengt een laagje van minimaal 1 cm aan de voet van je plant en mengt dit dan met de bovenlaag.

Zelf gebruik ik meerdere van deze tips te gelijk, de vochtigheidsmeter, kaneelwater en een Venus vliegenval. Hiermee blijft het bij mij onder controle! De kleefvellen lijken me (behalve die kleur dan!) ook wel wat, die ga ik nog bestellen. Maar misschien vind jij 1 van de andere tips veel fijner, het ligt natuurlijk ook aan het stadium waarin jou plaag zich bevindt.

Heb jij goede ervaring of juist struggles met 1 van deze tips? Of gebruik jij een andere supertruc? Laat hieronder een berichtje achter, zodat we elkaar kunnen helpen om van deze ongewenste bezoekers af te komen!

Groene groetjes,

Joanike

Wil je deze tips bewaren en nalezen? Pin it!⬇

2 Reacties

 • Hannelore Van Buyten

  Hi,
  Ik ben m’n monestera aan het verliezen vrees ik. Mini gele larven, een massa van hen, zitten op de plant. Zowel op de steek als op en onder de bladeren.
  Hij ziet er niet gezond uit.
  Enig idee of dit ook de wil

  • Joanike

   Hoi hoi, sorry ik zie nu pas je berichtje!
   Het klinkt of je last hebt van tripsen en dat is niet best! Ze zijn te bestrijden, maar het is wel een hardnekkige plaag. Je zult de Monstera goed af moeten spoelen, besproeien met speciaal spul en de grond verversen. En dan zorgen voor een hoge luchtvochtigheid, daar houden tripsen niet van. Check je andere planten ook even als je die hebt! Heel veel succes! Groetjes Joanike

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *