Rhipsalis hippe en makkelijke hangplant

Rhipsalis: hippe en makkelijke hangplant

Een van de hipste en makkelijkste hangplanten is toch wel de Rhipsalis. Je zou het niet zeggen maar de Rhipsalis is eigenlijk een cactus, maar dan, heel fijn, zonder prikkels. Een wat oudere en grotere plant heeft uiteindelijk een flink gordijn aan stengels wat een ultiem oerwoudgevoel geeft! De naam is afgeleid van oud-Grieks voor ‘vlechtwerk’, als je naar het uiterlijk kijkt van een wat grotere hangplant dan snap je het wel.

Rhipsalis in het wild

De Rhipsalis, ook wel Koraalcactus of Rotskoraal, is een jungleplant die zich thuis voelt in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en op een paar eilanden in de Indische Oceaan. Het is eigenlijk de enige cactus die in het wild voorkomt buiten Amerika! De meeste Rhipsalis soorten groeien op boomstammen (epifyten). In het wild bloeien ze met veel kleine witte, gele, oranje of rode bloemen, helaas komt dit in de huiskamer maar zelden voor. Door zijn roots uit het oerwoud maakt het dat hij een van de beste luchtzuiverende planten is om in huis te hebben.

koraalcactus, rotskoraal, hangplant, kamerplant, jungleplant, urbanjungle, plantstyling, verzorging, stekken

Verzorging van de Rhipsalis

Ben jij een vergeetachtige watergever? Geeft niks, deze knappe hangplant kan best 2 weken zonder water. Geef het liefst wekelijks een scheutje als de grond is opgedroogd, want van kletsnatte grond gaan de wortels rotten, zonde! Daarnaast, giet niet over de bladeren heen, maar til deze even op als je water geeft, anders krijg je kale plekken bovenop. Beste is van onder af water geven, zet hem daarom altijd in een pot met een drainage gat. Sproeien mag, je spuit er dan ook gelijk wat stof en eventueel ongedierte af.😉 Qua licht is de Rhipsalis niet heel kieskeurig, volle zon kan hij prima hebben en iets donkerder is ook geen probleem. Plantvoeding is niet perse nodig, maar mag natuurlijk wel.

Bruine randjes of vlekken

Worden de stengels van de Rhipsalis bijvoorbeeld geel, dan is dit een teken dat hij te licht hangt, hang hem dan wat verder van het raam af. Of misschien krijgen de stengels bruine randjes of vlekken dan is het groot kans dat je teveel water geeft! Beetje minderen dus! Snoeien hoeft niet, hoe langer hoe mooier toch! Uiteraard kan je lelijke en verdorde stukjes ertussenuit knippen. En als je hem te lang vindt worden kan je zijn coupe gewoon weer in model knippen.

rhipsaliscassutha, koraalcactus, rotskoraal, hangplant, kamerplant, jungleplant, urbanjungle, plantstyling, rhipsalis, verzorging, stekken

Stekken

Deze fijne hangplant is enorm eenvoudig te stekken. Breek of knip een stukje stengel af, laat de snijwond eerst een paar dagen drogen (dit kan anders gaan rotten) en stop deze dan in een potje met verse potgrond. Stek gelijk meerdere stengels in een pot voor een volle plant! Binnen no time komen er dan worteltjes aan!

Rhipsalis soorten

Er zijn wel 60 verschillende soorten Rhipsalissen, de verschillen zie je vooral aan de stengels. Het varieert van dun en lang tot breed, geribbeld, krullend en rond. De bekendste soorten zijn:

Rhipsalis cassutha met ronde veterachtige stengels.

Rhipsalis horrida, deze is wat dikker en donkerder met veel witte stekeltjes.

Rhipsalis paradoxa met wat bredere, platte en lichtgroene stengels.

Rhipsalis ramulosa, ook deze heeft brede en platte stengels. Naast groen heeft hij ook stengels die rood of oranje zijn.

rhipsalisparadoxa, koraalcactus, rotskoraal, hangplant, kamerplant, jungleplant, urbanjungle, plantstyling, rhipsalis, verzorging, stekken

Rhipsalis weetjes

-De Rhipsalis is giftig, daarom…oppassen met je huisdieren en kinderen!

-Echt snel zal deze groene vriend niet ziek worden of last krijgen van ongedierte, echter heel soms kan hij last krijgen van wolluis, maar dit is prima te bestrijden met bijvoorbeeld neemolie. In deze blog lees je hoe je op een gifvrije manier wolluis kunt bestrijden.

– Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft deze groene vriend een kalmerende uitwerking op ons. Leuk weetje!

– De Lepismium en de Epiphyllum hebben veel overeenkomsten met de Rhipsalis, ze zijn dan ook verwant aan elkaar en de verzorging is nagenoeg hetzelfde.

Bij ons in huis hangen meerdere Rhipsalissen, een cassutha en een paradoxa. Daarnaast ook 2 stekjes van de cruciformis en nog een paradoxa. Ik vind het zelf supermooie hangplanten! Zijn er meer Rhipsalis liefhebbers?

Groene groetjes,

Joanike

Wil je deze informatie over de Rhipsalis bewaren? Pin de afbeelding hieronder!

Rhipsalis, koraalcactus, rotskoraal, hangplant, kamerplant

9 reacties

 • Chantal

  Zijn super mooie en makkelijke planten, heb hier de rhipsalis ramulosa red coral en hij begint te bloeien😍 en er zitten groene balletjes aan wat dat is weet ik nog niet, zijn net een soort besjes lijkt het wel.

  • Joanike

   Hoi Chantal, wat leuk dat je reageert! Toevallig bloeit hij hier nu ook! Met hele schattige witte bloemetjes! Zijn die balletjes niet de bloemknopjes? Groetjes Joanike

 • Saskia van Hilst

  Mijn Monstera geeft veel donker gekleurd uitgedroogd blad. Hij krijgt 1x per 3 weken een scheutje water. Er komt wel nieuwe blad. Wat gaat hier niet goed? Hij hangt niet in het directe zonlicht.

  • Mevrouw Monstera

   Hé, wat vervelend! Je mag hem wel iets meer water geven, eens per 2 weken een flinke scheut. En nu de verwarming aanstaat in huis wordt de lucht ook heel droog, dus regelmatig vernevelen vind hij ook heel fijn! Knip de lelijk geworden bladeren wel weg, wat die kosten hem energie. Succes!

 • Vera

  Hi,

  Dank voor je info.
  Met mijn riphsalis gaat het na verpotten helemaal mis. Hele donkerbruine zwarte verdroogde stukken :-O
  Ik heb gewone potgrond gebruikt. Was dat verkeerd?
  Hoe kan ik deze plant weer op de been helpen?

  alvast bedankt

  • Mevrouw Monstera

   Hoi Vera, wat ontzettend balen! Je zou de potgrond nog wat luchtiger kunnen maken door het te mengen met perliet, dit is voor de wortels fijner. Ook is een pot met een drainagegat beter, zodat overtollig water beter weg kan. Knip de lelijke stukken weg, zodat de plant hier geen energie meer in hoeft te steken. Heel veel succes!

 • jelle

  Mijn Pseudorhipsalis Ramulosa ‘Red Coral’ heeft uitgedroogde bladeren. geef hem eens in de 2 weken water. bladeren zijn gewoon nog groen maar helemaal uitgedroogd. meer water geven?

  • Mevrouw Monstera

   Hoi Jelle, Heb je een watermeter waarmee je de grond kan checken? Als deze echt droog is dan zou ik idd meer water geven, ook kan je nu beginnen met een klein beetje plantenvoeding erbij te doen. Verwijder ook bladeren waar echt geen leven meer in zit, zodat deze de plant geen energie meer kosten. Succes!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.