neemolie

Neemolie – Maak zelf een natuurlijke insectenbestrijding voor kamerplanten

 

Al een tijdje gebruik ik neemolie om m’n groene vriendjes te beschermen tegen ongewenste bezoekers, lees bladsmullende insecten! Neemolie is top spul om te gebruiken als insectenbestrijding voor kamerplanten en ook nog eens natuurlijk! In deze blog leg ik je uit wat neemolie is en hoe je het kan gebruiken, zodat jij ook kan genieten van insectenvrije kamerplanten!

Waar komt neemolie vandaan?

Neemolie wordt gewonnen uit de pitten en vruchten van de Aziatische Neemboom (Azadirachta indica). In India en Azië, waar deze boom veel voorkomt heeft het de status van heilige boom! Neemolie is namelijk al eeuwen een belangrijk ingrediënt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde. De olie wordt dus medicinaal gebruikt tegen bijvoorbeeld huidinfecties en werkt ontstekingsremmend.

Ook wordt de olie gebruikt om je tanden te reinigen (oil pulling) of als shampoo, omdat deze zeer hydraterend werkt. Er wordt ook zeep van gemaakt…neemzeep.

neemboom, neemolie, natuurlijke insectenbestrijding, kamerplanten
Neemboom (Azadirachta indica)

Voor de allerbeste neemolie kies je een biologische, omdat deze op een goede manier gezuiverd wordt. De olie moet 100% natuurlijk zijn en koudgeperst, want hitte maakt de goede stoffen in de olie kapot, zonde! Je kan het ook goed ruiken, koudgeperste olie ruikt veel sterker als de verhitte olie die vaak geurloos zijn. En tja, de odeur is niet bepaalt lekker te noemen, het ruikt naar knoflook vind ik. Anderen vinden het meer ruiken naar uien of zwavel.

Pure neemolie lijkt een beetje op stroop, vooral bij kamertemperatuur. Bij temperaturen onder de 20 °C kan het gaan stollen. Door het een klein beetje te verwarmen, bijvoorbeeld onder de warme kraan, krijg je de olie weer vloeibaar. Maar let op: nooit boven de 30 °C!

Maar wat wij, plantenliefhebbers, dus pas echt interessant vinden is dat we neemolie als natuurlijke insectenbestrijding kunnen toepassen op onze kamerplanten tegen luizen, spint, mijten, schimmels en andere insecten die graag aan de blaadjes van onze mooie planten knabbelen! Neemolie wordt in de biologische landbouw dan dus ook veel gebruikt als insectenbestrijding.

neemolie, natuurlijke insectenbestrijding, kamerplanten, neemolie spray maken
Neemolie wordt gewonnen uit de pitten en vruchten van de Aziatische Neemboom

Neemolie spray maak je zelf!

Voor neemolie spray heb je niet veel nodig. Een sprayflacon, de olie zelf dus, lauw water en een emulgator. Water en olie mengen namelijk niet, dus moet je een milde vloeibare zeep (emulgator) toevoegen, zoals bijvoorbeeld groene zeep, die de meeste huishoudens vast wel in hun keukenkastje hebben staan! De verhouding die ik gebruik is 1 liter lauw water, 1 eetlepel groene zeep en 1 eetlepel neemolie en shaken maar! Let op met stekjes, hiervoor kan de verhouding te sterk zijn. Probeer het eerst eens op een klein plekje uit en wacht 24 uur.

Spray je plant helemaal in, bovenkant, onderkant, de stengels en ook de bovenste laag van de potgrond. Bij een hardnekkige plaag, dagelijks volhouden tot je niets meer ziet. Doe dit niet in de volle zon of bij erg warme temperaturen, dan verbranden de bladeren!

Je kan de neemolie spray ook preventief inzetten, de concentratie olie mag dan eventueel iets minder. Spray je planten elke week of 10dagelijks in, om je groene vriendjes minder aantrekkelijk te maken voor insecten. Een voordeeltje: de bladeren gaan heerlijk glanzen van de olie!

neemolie, natuurlijke insectenbestrijding, kamerplanten, neemolie spray maken
Sprayflacon, lauw water, groene zeep en neemolie voor je eigen neemolie spray!

In deze blog lees je hoe je wolluis kunt bestrijden, waaronder dus met neemolie!

 Hoe werkt neemolie dan?

In deze olie zit een belangrijk bestanddeel, Azadirachtin, dit bestanddeel werkt als een natuurlijke insecticide en werkt insectenwerend. Bijvoorbeeld jij hebt wolluis in je prachtige Alocasia zebrina zitten, deze spuit jij van top tot teen in met de neemoliespray. De wolluis die zuigt graag het sap uit de bladeren en krijgt hierdoor neemolie binnen, zijn eetlust bederft en hij groeit niet meer. Ook larven zullen niet uitkomen, waardoor jou plaag dus zal uitsterven.

Daarnaast stoot neemolie ook nog eens insecten af met zijn heerlijke aroma, waardoor jou planten dus minder aantrekkelijk worden om op gepeuzeld te worden.

Het bijzondere is dat neemolie niet kwalijk is voor nuttige insecten zoals, lieveheersbeestjes en bijen, mits bij goed gebruik natuurlijk! Neemolie is dus de ideale insectenbestrijding dus voor je kamerplanten!

Ik vind het zelf top spul om te gebruiken en dat geurtje…ach die nemen we maar voor lief. Gelukkig ruik je het alleen bij het spuiten even. Ik hoop dat jullie veel hebben aan deze informatie over Groene groetjes,

Joanike

Wil je deze informatie over neemolie voor insectenvrije kamerplanten bewaren? Pin dan deze afbeelding op Pinterest!

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

16 reacties

 • Maureen

  Ik heb op dit moment trips, dus wil ook met neemolie aan de gang. Hoe lang doe je met zo’n klein flesje? Want bol heeft volgens mij ook flacons van 1 liter, maar als 100ml genoeg is voor een jaar is dat een beetje zonde.

 • Aniek

  Hoi!

  Ik ben in eerste instantie erg fan van de neem-spray. Na maanden strijden tegen rouwvliegjes heb ik nu rigoreus alles verpot en preventief gesprayd. En alle nieuwe planten krijgen eerst een neem-douche! Echter lijkt 1 plant, die ik niet eens verpot heb omdat hij in een vlieg-vrije kamer stond, niet zo blij te zijn: mijn pannenkoekplant. De blaadjes voelen dun en zijn bol, ook lijkt hij niet echt meer te groeien. Kan dit een reactie zijn op de neem-spray? Of moet ik het ergens anders zoeken?

 • Aniek

  In aanvulling op mijn vorige vraag, bedenk ik me nog het volgende: hoe kan ik het beste spray-beurten met neem en giet/voedingsbeurten plannen? Ik merk dat mijn planten ook behoefte hebben aan wat plantenvoeding, maar ik wil niet van alles tegelijk geven en daarnaast de bodem continu nat houden.
  Alvast bedankt!

  • Mevrouw Monstera

   Hoi Aniek, er zijn planten die niet goed reageren op neemolie, zeker bij jonge plantjes moet je oppassen dat je neemolie mengsel niet te sterk is. Kijk even wat hij doet als je een paar weken geen neemolie meer gebruikt. Check ook voor de zekerheid de wortels of hij niet toevallig te nat staat. Het is idd even zoeken met voeding, sprayen en watergeven. Voeding hoeft maar eens per maand en ik weet niet of je de mogelijkheid hebt om je planten van onderen water te geven(evt. met voeding)? Dan wordt het bovenop niet te nat, omdat je daar ook sprayt. Succes, je bent iig goed bezig!

 • K. Oosterwijk

  Kan ik neemolie ook in de bodem vd plant gebruiken? Onze boom is te groot om te sprayen. (Portugese laurier)
  Hoor het graag.
  Mvg
  Kris

  • Mevrouw Monstera

   Hoi Kris, ik weet niet waar je plant precies last van heeft. Ik heb zelf geen ervaring met neemolie aan de bodem toevoegen. Het beste effect is sprayen op de bladeren is, zodat de neemolie daarop zit. Succes! Groetjes Joanike

 • hilde

  Goede avond,

  Ik ben een hobbykweker van allerhande groenten in een serre. Sinds 2 jaar heb ik last van de mineermot op mijn tomatenplanten. De planten sterven volledig af.
  We proberen allerhande middeltjes, liefst op natuurlijke wijze..
  Zou uw oplossing met neemolie ook doetreffend zijn?
  Ik las ergens dat uw emulsie ook kan gebruikt worden voor de kastanjemineermot. Lijkt mij logisch dan dat het ook lukt bij de tomatenmineermot ;-).

  mvg,
  Hilde

 • Debby

  Hey
  Ik wil deze olie ook bestellen. Hoeveel ml doe je in 1 liter? Ik weet niet of een Nederlandse eetlepel hetzelfde is als een Belgische 😁
  Onze “soeplepels” zijn 15ml

  Zou dit ook geschikt zijn voor Calathea, maranta, Ctenanthe, Goeppertia familie?

  Heb je eigenlijk 2 recepten?
  1 voor preventief
  En 1 voor als je al spint of zo hebt?

  Grtjs

 • Susan

  Hoi,

  Is het erg als er neemolie op je groentes komt? Ik heb gelezen dat je het ook in de moestuin kan gebruiken maar ik kan nergens vinden of het wel of niet wenselijk is / schadelijk is als je het per ongeluk niet alleen op de bladeren maar ook op de groentes spuit?

  Groeten,

  Susan

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.