
Kalanchoë tomentosa(Pandaplant): Geen groene vingers? Dan is deze plant ideaal!
Voor het keukenraam staan hier al jaren 2 Kalanchoë tomentosa. Op deze plek schijnt ’s middags volop de zon (als hij schijnt dan hé) en niet alle planten houden van volle zon. Maar deze hebben het hier geweldig naar hun zin! Ik ben eens gaan googlen en heb alle kamerplantenboeken die ik heb doorgespit voor allerlei informatie over deze groene vriend….

Bijnaam
De Kalanchoë tomentosa heeft hele zachte, schattige aaibare blaadjes, daarom heeft hij de bijnaam Pandaplant. De bladeren van deze plant zijn bedekt met allemaal doorzichtige kleine haartjes. Hierdoor voelen de bladeren zo lekker zacht. Deze haartjes zorgen er ook voor dat de plant minder vocht verliest in het wild. De randen van de bladeren zijn bruin van kleur, net of ze een beetje verroest zijn! Ik vind dit juist wel stoer.

Verzorging
Net zoals andere vetplanten, is ook de Kalanchoë tomentosa heel makkelijk om te verzorgen. De plant slaat veel water op in de dikke blaadjes, waardoor je de plant pas water hoeft te geven als de potgrond is opgedroogd. In de winter gaat de plant in een ruststand. Zet de plant dan op een koele plek en geef nauwelijks tot geen water. Qua standplaats is hij ook heel makkelijk, je kunt hem zowel in de volle zon als op een schaduwrijk plekje zetten. Ook kan hij vrij goed tegen droge kamerlucht.

Herkomst
Deze harige vriend is afkomstig uit Madagascar waar hij groeit op rotsachtige ondergronden. In China is de plant inheems, net als in Zuid- en Zuidoost Afrika. De Kalanchoë behoort tot de vetplantenfamilie en telt 125 bekende soorten. Het woord is een Latijnse verbastering van het Chinese woord ‘Kalan Chau’. Rond 1930 werd de exotische beauty naar Europa gehaald en veredeld door Duitse zaadhandelaar Robert Blossfeld, wiens naam naar de Blossfeldiana-soort is gegaan. Tegenwoordig is het een hele populaire woonplant, om de enorme keuze in kleur en vorm én het gemak van de verzorging.
Stekken
Om jonge plantjes te krijgen kan je een afgebroken blaadje op de aarde leggen. Na verloop van tijd maakt het blaadje aan de kant van het breukvlak dunne worteltjes en groeit er op dat punt ook een nieuw plantje uit. Toevallig was er bij ons een blaadje afgevallen en deze kreeg inderdaad na een tijdje worteltjes! Nu is het al een heus mini plantje. Met veel geduld gaat het vermeerderen op deze manier dus best makkelijk en het is leuk om te doen! Ook kan je een stuk afknippen en deze in de grond zetten, wacht hier wel een paar dagen mee om eerst de snijwond te laten opdrogen. Anders gaat het rotten.


Snoeien
Vind je hem te hoog worden? Je kunt hem gerust snoeien! De afgeknipte takken kan je eventueel weer in de grond erbij stoppen voor een vollere plant. (Eerst de snijwond laten drogen)
Wat mij betreft heeft deze groene vriend dus flink wat bonuspunten! Zie jij zo’n Kalanchoë tomentosa al in jou vensterbank staan? Hier kan je hem gauw bestellen! Nog nooit online een plant besteld? In deze blog lees je over mijn ervaring
Groene groetjes!
Joanike
Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.
Dit vind je misschien ook leuk

DIY | Een Plant en Verpot Mat maak je gemakkelijk zelf!
30 maart 2021
Inspiratie: 10x hangplanten stylen aan de muur
17 februari 2022
3 reacties
Kim
Hi Joanika,
Ik heb vandaag een aantal stekjes van de pandaplant ontvangen. Heb je tips hoe ik deze het best kan verzorgen? Qua water ed?
Groetjes,
Kim
Joanike
Hey Kim,
Wat leuk dat je stekjes hebt van deze plant! Het is een vetplant, dus geef hem vooral niet te veel water! De grond mag best tussendoor uitdrogen. Geef de stekjes een lekker licht plekje en misschien is het ook een idee om de stekjes bij elkaar in 1 pot te doen, zodat je straks een mooie volle plant hebt! Succes en geniet van je stekjes!
Groene groetjes,
Joanike
Anita
Ideale plant. Eerder ontvangen van mn moeder. Bij mij best groot geworden. Geef de plant regelmatig een bad, dat mij en de plant beter bevalt dan op de grond water geven. Mede daardoor is de plant best hard gegroeid. Ga deze zeker stekken.