monstera

Een plantenstok voor mijn Monstera deliciosa

De Monstera Deliciosa is 1 van mijn favorieten kamerplanten. Ik weet niet waarom, ik vind hem gewoon leuk! Die van mij heet Fred (geven jullie ook namen aan jullie planten?) en doet ook van die gekke dingen, hij kan bijvoorbeeld huilen…ja echt! Dan zitten er druppels op de bladeren die er dan afvallen net alsof dat hij huilt dus. Heeft iets te maken met teveel vocht die hij dan door te huilen toch nog kwijtraakt. De Monstera Deliciosa heeft niet alleen wortels in de grond maar ook erboven, zogenaamde luchtwortels. Ook zoiets geks! De bladeren en stengels van Fred die groeien kriskras door elkaar en dan zit alles in de knoop, dus moet ik hem even een handje helpen en de stengels en bladeren even herschikken.

monstera deliciosa, kamerplant, plant, planten, plantstyling, plantenstok, mosstok, kokosstok

Er zit zelfs een stengel tussen die in een bochtje groeit! Ja, kijk maar eens bij het bovenaanzicht, grappig hé!

monstera deliciosa, kamerplant, plant, planten, plantstyling, plantenstok, mosstok, kokosstok

Om mijn Monstera deliciosa een beetje te leiden heb ik een plantenstok gekocht met een kokosomhulsel, dit omhulsel houdt vocht vast en geeft het ook af aan de plant. Deze stokken zijn bij alle grote groencentra wel te koop of online zoals hier. Ik hoop dat Fredje met deze stok ook een beetje omhoog gaat groeien. Het schijnt dat ze heeeeeel hoog kunnen worden! Zelf kan je ook heel makkelijk een plantenstok maken, bekijk dit filmpje maar eens.

Wist je dat de Monstera deliciosa een hele populaire kamerplant is? Hij staat zelfs op nummer 1 in de top 10 meest populaire kamerplanten op Instagram in 2020!

monstera deliciosa, kamerplant, plant, planten, plantstyling, plantenstok, mosstok, kokosstok

Heel voorzichtig heb ik de stok in de grond gestoken, want tja je wilt geen wortels beschadigen hé. Daarna heb ik met rekbare, soort rubberachtig binddraad de takken vast gebonden aan de paal. Met dit soort draad voorkom je insnijdingen in de takken.

 kamerplant, plant, planten, plantstyling, plantenstok, mosstok, kokosstok

En zo staat ie er nu bij! Ik ben wel benieuwd wat die Fred er nou van vindt, jammer dat planten niet kunnen praten! Uiteraard zal ik jullie wel op de hoogte houden van de capriolen die Fred vast wel weer gaat maken.

Gebruiken jullie ook een plantenstok voor jullie Monstera deliciosa?

Groene groetjes,

Joanike

 kamerplant, plant, planten, plantstyling, plantenstok, mosstok, kokosstok

Deze blogpost bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij op een link klikt en bij dat bedrijf iets koopt, ik hiervoor een kleine vergoeding ontvang. Jij betaalt hier uiteraard niks extra voor. Heb je hier vragen over? Lees dan de advertentie disclaimer.

5 reacties

 • Irene

  Haa! Wat een super leuk blog is dit! Ik heb ook een monstera en dit is ook de favoriet tussen al mijn plantjes (die van mij heet Gerrit). Super leuk hoe deze je allemaal seintjes geeft over hoe het met hem gaat! Als een van de bladeren bijvoorbeeld geen gaten heeft, heeft hij waarschijnlijk een tekort aan voeding. Ben benieuwd naar nog meer updates van Fred! Ik ga binnenkort ook een plantenstok kopen.

  Groetjes!
  Irene

  • Joanike

   Hey Irene, wat leuk dat we dezelfde favoriet hebben! Geweldige naam ook Gerrit!😄 Weet niet of je Instagram hebt? Daar post ik regelmatig foto’s van Fred, hij is al flink gegroeid! Succes met de plantenstok!
   Groetjes, Joanike

 • Marjolijn

  Hoi Joanike,

  Sinds een paar maanden heb ik ook een monstera, Monsie (mijn bonsai heet Bonsie, weinig creatief maar ik hou het graag dicht bij de plantennaam, haha). Hij groeit echt als kool, niet normaal. Alleen hangt hij nu wel echt heel erg naar voren en wil ik gaan proberen om hem op te binden. Nog nooit gedaan, maar dat moet vast lukken. Alleen zit ik in het dilemma over hoe hoog de mosstok niet zijn. Ik heb een site gevonden waar je de stokken kunt kopen en daar heb je keuze tussen 80 en 120cm. Als ik voor 80cm kies, komt de stok net iets onder het hoogste blad uit en valt hij niet zo op. Bij 120cm steekt de stok dus een eind uit, maar dan kan hij wel weer groeien. Kortom, voor mij 1 groot vraagteken. Heb jij tips over welke grootte het beste is om Monsie goed op te binden?

  Groetjes Marjolijn

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.