DIY Stekbord

Stekken op water is superleuk! Door de stekjes in reageerbuisjes of vaasjes te zetten kan je goed de wortelgroei volgen. Zelf hou ik er wel van als het er ook allemaal een beetje gestyld uit ziet! En tijdje terug schreef ik al een blog over verschillende manieren om stijlvol te stekken. En het stekrek van Huiswaarts (zie die blog) bleef maar in mijn hoofd hangen, zoiets wilde ik ook gaan maken. Het is geen stekrek geworden, maar een stekbord! Hieronder leg ik je stap voor stap hoe je hem maakt!

Wat heb je allemaal nodig:

  1. Houten plankjes
  2. Reageerbuisjes of mooie flesjes
  3. Beugels (zadels)
  4. Schroefjes
  5. Plugs
  6. Schroef/boormachine
  7. Meetlat
  8. Potlood

Om te beginnen is het handig om te weten hoe groot je het bord wil hebben. Bedenk op welke muur je hem wilt ophangen en ga daar meten. Zoek wel een plekje waar het lekker licht is wel zo fijn voor je stekjes!😉Het stekbord wat ik heb gemaakt is 70×50 cm. En dan heb je natuurlijk hout nodig, zelf heb ik plankjes van een pallet gebruikt, maar je kan ook steigerhout gebruiken. Kijk anders eens bij een bouwmarkt, bij sommige kan je het ook gelijk op maat laten zagen. Handig! Vergeet ook niet de extra latjes voor de achterkant en het ophangsysteem!

stekjes, stekken op water, propagation, stekrek, reageerbuisjes, diy

Om alle plankjes aan elkaar te maken schroef je een paar latjes aan de achterkant.

stekjes, stekken op water, propagation, stekrek, reageerbuisjes, diy

En dan een latje voor het ophangsysteem, zoals je ziet is deze schuin gezaagd, zodat dit latje en die op de muur in elkaar vallen.

stekjes, stekken op water, propagation, stekrek, reageerbuisjes, diy

Het latje op de muur is dus ook schuin gezaagd. Voordat je deze op de muur schroeft, moet je eerst weten wat voor muur het is. Meestal moet je eerst gaatjes voorboren en er een plug in doen. Je weet dan ook zeker dat hij stevig hangt! Ga ook echt even goed meten, zodat het latje wel op de goede plek zit!

stekjes, stekken op water, propagation, stekrek, reageerbuisjes, diy

Zelf heb ik er voor gekozen om het bord wit te maken, ik heb gewoon witte muurverf verdunt met water, zodat de houtstructuur nog goed te zien is. Maar je kan bijvoorbeeld ook grondverf verdunnen of een whitewash gebruiken. Misschien vind je het mooier om hem naturel te houden of een hele andere kleur, doe wat je zelf het mooiste vindt!

stekjes, stekken op water, propagation, stekrek, reageerbuisjes, diy

Nu kun je gaan opmeten waar de beugels moeten komen voor de reageerbuisjes. Leg alles even op het bord en verdeel het tot het naar je zin is en ga dan meten. Zoals je ziet heb ik 2 verschillende reageerbuisjes voor een speels effect. Allemaal dezelfde kan natuurlijk ook! Houd er alleen rekening mee, dat je misschien verschillende beugels nodig hebt, zoals bij mij. Deze beugels noemen ze ook wel zadels of omega beugels, ze zijn er in verschillende maten, uitvoeringen en kleuren. Kijk wat jezelf het mooiste vindt.

stekbord, stekjes, stekken op water, propagation, stekrek, reageerbuisjes, diy

Dan kan je de beugels vast gaan schroeven met de schroefjes en ben je bijna klaar!

stekbord, stekjes, stekken op water, propagation, stekrek, reageerbuisjes, diy

Nu kan je eindelijk het bord gaan ophangen! Schuif de buisjes in de beugels en vul ze met water.

stekbord, stekjes, stekken op water, propagation, stekrek, reageerbuisjes

Om de buisjes te vullen heb je natuurlijk stekjes nodig! Ga je eigen plantjes eens langs of je ergens wat kan wegknippen of kijk eens op MP, daar worden ook veel stekjes aangeboden. Een leuk platform voor stekjes is stek.app, hier kan je ruilen en kopen.Vraag wel even na of de stekjes op water kunnen, dit kan namelijk niet met alle plantjes. Vetplanten bijvoorbeeld stek je op een andere manier.

stekbord, stekjes, stekken op water, propagation, stekrek, reageerbuisjes

De plantjes die ik aan het stekken ben op dit stekbord zijn: Lipstickplant, Epipremnum, Fatsia japonica, Monstera Monkey mask, Scindapsus en Peperomia raindrops.

Dat was hij dan! Ik ben benieuwd of jullie dit leuke stekbord ook leuk vinden en gaan maken! Mocht er iets nog niet helemaal duidelijk zijn, laat het dan even weten! Veel succes met deze DIY!

Groene groetjes,

Joanike

Wil je hem later een keer maken en terugkijken? Pin it!⬇